Kahden pennin häämarssi

Kahden pennin häämarssi

En tunne tämän marssin syntytarinaa enkä siihen liittyvää ajatusta. Jokainen markka-aikaa elänyt tietää kuitenkin, mikä on pennin arvo. Se ei ole suuri raha. Se oli niin pieni raha, että pennin kolikot poistettiin käytöstä. Pennillä ei saanut yhtään mitään – kahdella pennillä ei saanut edes pienintä irtokarkkia. Penni on käytännössä sama kuin ei mitään. Mutta siltä näyttää että häämarssi voidaan kuitenkin soittaa. Minun ajatuksissani kahden pennin häämarssi tarkoittaa sitä, että rakkaus ei ole rahasta kiinni. Vaikka joku antaisi talot ja tavarat rakkauden hinnaksi, hän saisi vain toisten pilkan.

Rakkaus ei maksa mitään, ystävyys ei maksa. Kaikkein tärkeimmät asiat ovat ilmaisia. Voi kysyä – olisitko ystävä jollekin korvausta vastaan. Jokainen tietää, että se ei olisi ystävyyttä. Se on uskollisuutta rahalle, mutta ei sille ihmiselle. Tai voisitko rakastaa, jos sinulle maksettaisiin. Se ollisi rakkautta rahaan ei ihmiseen. Rahalla saa monenlaista, mutta joissakin tilanteissa rahalla ei selviä. Raha on häiritsevä, jopa loukkaava tekijä. Rakkaus ja uskollisuus ovat ihmisen sisäiseen vapauteen perustuvia asioita. Sitä me todistamme myös tänään.

Mutta eläminen maksaa – omakotitalo maksaa, ruoka maksaa, auto maksaa. Kaikki elämässä ei ole ilmaista. Te olette koti-ihmisiä. Sanoitte, että teitä yhdistää myös taloprojekti. Siinä on iso homma. Avioliitto on yhteisen päämäärän vuoksi puurtamista ja työtä tekemistä. Joissakin vieraissa kielissä sanaan ’aviolitto’ liittyykin voimakkaasti yhdessä raskaan työn tekemisen ajatus. romaanisissa kielissä yksi aviokumppaneita tarkoittava sana on Conjuge – ikeellä yhdistetty.  Härkäpari sidottiin ikeellä toisiinsa ja niiden voima valjastettiin samaan työhön. Ne vetivät kyntöauraa. Avioliitossa teidät yhdistetään ikeellä samaa työtä tekemään. Te kuljette rinnakkain. Mutta ikeenä ei kuitenkaan ole pankin laina, jolla teidät on yhdistetty. Teidät on yhdistetty toisinne rakkauden sitein.  Tämä ies on vapaaehtoinen ies – se ei ole raksas kantaa…

ks. Avioies

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s