Kaiken se kestää

Musiikkina: Walking in the air

1 Kor 13

Monet tunnistivat varmasti kappaleen jota teille soitettiin. Se oli jokajouluisen animaatioelokuvan Lumiukko Snowman tunnusmusiikki. Talvinen elokuvamusiikki sopii hyvin tähän talviseen vihkimiseen. (Tämä on teidän elämänfilminne tärkeä hetki) Sävellys sopii esitettäväksi myös sisältönsä puolesta. Elokuva kertoo ystävyydestä tai rakkaudesta ja lopulta myös luopumisesta. Elokuvan yksinäinen poika koki lumiukkoystävänsä kanssa elämänsä hienoimman seikkailun. Mutta aamulla herätessään lumiukko oli sulanut ja sai aikaan surun kyyneleet. Niin erikoista kuin se onkin niin nämä molemmat asiat ovat läsnä tänään siinä yhdessä sanassa, minkä te sanotte toisillenne meidän kaikkien kuullen: ”Tahdon”. Tuo sana ”tahdon” pitää sisällään koko elämän seikkailun, jonka te yhdessä teette elämän loppuun asti. Se tarkoittaa myös sitä, että lupaus ulottuu aina  luopumisen suruun asti. Siihen asti, että vain toinen on jäljellä maan päällä ja toinen odottamassa taivaassa.

Lupaus on siksi valtavan suuri. Se kestää koko loppuelämän – mutta nyt ei ole vielä surun aika. On aika lentää ja kokea se elämän seikkailu yhdessä.

Se lentäminen voi tapahtua myös moottoripyörällä – se lentäminen voi olla myös pitkä yhteinen keskustelu.

Toissapäivänä kun tutustuin teihin ja teidän tarinaan, minun oli helppo uskoa teidän rakkauteen. Oli mukava huomata se ilo, mikä oli teillä oli toisissanne. Voin samalla aavistaa, että tällaisessa rakastavassa ilmapiirissä ihminen löytää itsensä ja omat mahdollisuutensa paremmin. Ehkä tekin olette kokeneet tästä jotakin. Kun tuo itselle tärkein ja rakastamasi ihminen näkee sinut, tuntee sinut, uskoo sinuun ja kannustaa – silloin toisen läsnäolo ei latista sinua vaan saa sinut kukoistamaan. ”Saat parhaat puoleni esiin” kuten J. Karjalainen sanoo ja se, mikä oli idulla, saa tilaa kasvaa, tulla esiin, tulla näkyväksi. Tämä on rakkauden ihmeitä tekevä vaikutus. Ja teillä tällaista rakkautta näyttää riittävän.

Ja miksei riittäisikään, sillä mikä voi mennä pieleen sellaisessa suhteessa, mikä tyhjentävästi määritellään sanoin: ”X on sohlo ja minä kestän sitä.” Tämä on ehdottomasti hauskin rakkauden määritelmä, minkä olen kuullut. ”X on sohlo ja minä kestän sitä.”

Määritelmä on myös armollinen. Ensinnäkin tällainen rakkaus antaa X luvan olla oma itsensä. Y voi ilmeisesti valita vapaasti tavan, jolla hän sen kestää. Ilmaisun hauskuudesta huolimatta tämä määritelmä on rakkauden ytimessä. Nimittäin ”sohlon” kestäminen on raamatullinen hyve. Siitä luettiin juuri Paavalin kirjeestä Korinttilaisille. Rakkaudesta sanottiin, että se on kärsivällinen, että kaiken se kestää. Jopa sen, että X on sohlo. Jos se ei sitä kestäisi, kysymys ei olisi rakkaudesta ainakaan tässä täydellisessä merkityksessä.

Jos vertaa tavallisia rakkaudesta käytettyjä ilmaisuja Raamatun kuvaukseen, huomaa tämän saman asian. Raamatun kuvauksessa ei puhuttu mitään siitä, että rakkaus saa kikattamaan, tekemään hupsuja juttuja, ei sitä, että rakkaus on vaaleanpunaista, ei myöskään puhuttu lentämisestä ilmojen halki, ei sitä että rakkaus antaa siivet ja kumoaa painovoiman. Sitä rakkaus ei tee kuin hetkellisesti – silloin kun rakastumisen alkuvaiheessa toisen virheet tuntuvat romanttisilta yksityiskohdilta.

Vaikuttaa siltä, että te kävelette vielä pilvissä: lennätte lumiukon kanssa ja muu maailma allanne tuntuu nukkuvan. Ennenpitkää yön hämäryys vaihtuu päivänvaloksi, jalat koskettavat jälleen maata ja romanttiset yksityiskohdat ja piirteet näyttäytyvät sellaisina kuin ne ovat. Rakkaus auttaa kestämään – toisen epätäydellisyyttä ja omaakin epätäydellisyyttä.

Sellaisessa liitossa on hyvä vanheta. Mutta muistakaa aina vuosienkin päästä, kun olette harmaantuneet, muistakaa minkälaisena te toisenne opitte tuntemaan, muistakaa minkälaiseen ihmiseen te rakastuitte. Muistakaa myös se, kuinka juuri rakkaus on antanut teille tilaa kasvaa siksi ihmiseksi, jota te silloin olette.

Säilyttäkää puhumisen lahja, mikä teillä on. …

Rakkaus on suuri lahja. Se kokee myös elämän suurimmat ilot saadessaan jakaa kaiken toisen kanssa. Tähän suureen iloon teitä tänään saatetaan. Etsikää niitä hetkiä, missä voitte ilahduttaa toisianne.

Rakkaus kestää kaiken. Sen varaan voi elämänsä rakentaa.

 

Advertisement