Lennetään läpi vuosien

Hyvät ystävät.

Tänään on X ja Y päivä. Tämä päivä on erilainen kuin teidän muut yhteiset päivät. Aivan varmasti teillä on ollut erityisiä ja tärkeitä päiviä ennenkin. Esimerkiksi päivä, jolloin tajusitte, että tuossa toisessa on juuri hän koko elämän matkalle tai (a) ja (b) syntymät. Lapsissa on uusi elämä ja lapsissa on tulevaisuus. Mutta tämä päivä ei koske niin paljon lapsia. Tämä päivä on kokonaan teidän, se koskee vain teidän välistä sitoutumista, lupausta, minkä te toisillenne annatte. Niitä kahta pientä sanaa koko muu juhlaväki on tullut kuulemaan.

Siksi tämä päivä on erityinen. Tuon lupauksen ympärille on rakennettu juhla. Erityiseksi päivän tekee myös se, että taivas ja maa otetaan lupauksenne todistajiksi. Taivaalla tarkoitetaan Jumalaa. Lupaus annetaan Jumalan kasvojen edessä. Se tekee siitä vakavan. Jumala tuntee sydämen syvyydet. Tämän Jumalan edessä lupaus annetaan. Siksi se tarkoittaa, että lupaus myös annetaan sydämen pohjasta. Kun otetaan maa todistajaksi, sillä tarkoitetaan (ei vain maata, jonka päällä kävelemme/sitäkin) vaan teitä sukulaisia ja ystäviä, jotka olette läsnä. Kun sitoutuminen tehdään julkisesti Jumalan ja ihmisten edessä siihen lupaukseen tulee syvyyttä, kaikupohjaa. Sellaista lupausta ei voi pitää tyhjänpäiväisenä, sillä jos te rikotte sen, teidän on kohdattava niiden katse, jotka tänään ovat täällä. Mutta he eivät ole vain todistajina he ovat myös kannustajina. Sukulaiset ja ystävät hyväksyvät teidän liittonne ja antavat tukensa ja siunauksensa sille. Siksi he ovat täällä. He ovat tuoneet teille joitakin lahjoja. Mutta tärkeimmän lahjan he antavat siinä, että he haluavat auttaa teitä, kun te tarvitsette apua.

Kun keskustelimme tästä päivästä, sanoitte, että yksi laulu esitetään täällä. Laulu, jonka toivoitte, että teille lauletaan, on Mikko Harjun: Mä olen tässä. Laulu oli minulle täysin uusi ja kuuntelin sen you tubesta hyvin tarkkaavasti. Laulun sanat sopivat vahvasti tähän päivään. Siinä mies ja nainen laulavat toiselleen vuorotellen sitoutumisesta ja vierellä pysymisestä läpi edessä olevien tuntemattomien vuosien. Mies laulaa, että hän suojelee ja hän taistelee puolisonsa rinnalla murheita vastaan. Tartu käteen… lennetään läpi vuosien. (Laulu luultavasti toistaa joitakin X:n ajatuksia) Nainen jatkaa laulaen miehelle: kuinka hän kuuntelee ja suutelee, riitojenkin jälkeen yhteinen matka jatkuu. Lennetään läpi vuosien. (Tässä kuulemme jotakin Y ajatuksista) En koskaan irti päästä, olen aina sun. Tämä kuvaa samalla avioliiton lupauksen mittasuhteen. Se on lupaus, mikä annetaan koko loppuelämäksi.

Laulu kuvaa samanlaisia asioita, joita Raamatun lukukappaleessa on esillä. Rakkaus on kestävämpää kuin ailahtelevat tunteet. Se on valmis kestämään vastoinkäymisiä, se luopuu itsekkyydestä, se on valmis sovittelemaan ja antamaan anteeksi, kun siihen tulee aihetta. Tällaisesta lupauksesta ja sitoutumisesta tänään on kysymys. Se ilmaistaan sillä yhdellä sanalla: tahdon. Myös laulussa tämä sana esiintyy: Jos sä tahdot, niin mä tahdon. – ehkä se olisi parempi muodossa: että mä tahdon, tahdotko sä.

Jos kumpikin tahtoo elää toisen kanssa ja laulun kuvaamalla tavalla tahtoo myös tehdä jotakin tämän yhteisen elämän ja unelman eteen, silloin elämästä ehkä tuleenkin lento läpi vuosien yli vuorien.

Lento läpi vuosien on mielestäni kuitenkin enemmän näkökulma, mikä vanhoilla aviopareilla on, kun he katsovat menneisyyteen. Ehkä täälläkin on sellaisia pitkän yhteisen elämän eläneitä. Kun elämää katsoo taaksepäin, tuntuu että aika on kulunut siivillä. Tuohon vanhuuden yhteiseen kokemukseen laulu sijoittaa puolisot. Siinä on kutsu ajatella teidät vuosien päähän. Kuvitelkaa itsenne yhdessä, kun lastenne lapset ovat jo kasvaneet aikuisiksi – ja aika ja yhteinen elämä on jättänyt teihin jälkensä, mutta ei vienyt iloa tai rakkautta. Yhteinen eletty elämä on vain tehnyt teidät kiitolliseksi. Tällaisena ajatusleikkinä näen laulun sanat ”lennetään läpi vuosien”.

Muistakaa tuo laulu, kun tulette vanhoiksi. Kuunnelkaa se vähintään hääpäivisin uudestaan. Palauttakaa mieliin, minkälainen matkanne on ollut. Uudistukaa rakkaudessanne – siinä tahdossa, mitä te tänään lupaatte toisillenne.

Kun teidät julistetaan aviopuolisoiksi – te kuulutte toisillenne ja teidän elämänne kiedotaan pysyvästi rakkauden siteellä yhteen…

 

Advertisement