Ruusu kulkee sormusten läpi (vihkiminen ja kaste)

Hyvät ystävät. Me olemme tulleet tänään Harjavallan kirkkoon kahdesta syystä. N.N. ja N.N. vihitään kristilliseen avioliittoon. Tämän lisäksi teidän lapsenne saa kristillisen kasteen.

Vaikka nämäkaksi toimitusta ovat hyvin erilaisia, niillä on monta yhteistä tekijää. Molemmissa muodostuu liitto. Täsä alttarin edessä muodostuu aviopuolisoiden välinen liitto. Se solmitaan Jumalan kasvojen edessä ja samalla rukoillaan hänen siunaustaan ja varjelustaan teidän liitollenne. Hetken kuluttua tuolla kastemaljan äärellä muodostuu ihmisen ja Jumalan välinen liitto. Liiton perusta kummassakin tapauksessa on rakkaudessa, joka ei ole vain hetkellisten tunteiden asia. Se on rakkautta, joka sitoutuu toiseen ihmiseeen.

Rakkauden näkyvänä vertauskuvana on tänään ruusu. Ruusut kertovat toki aina rakkaudesta, mutta tänään tuossa tehtävässä on yksi erityinen ruusu. Se on ruusu, joka kulkee teidän vihkisormustenne läpi. Tämä pieni yksityiskohta on erittäin kaunis.

Kukassa on jotakin herkkää ja haavoittuvaa. Se on samettisen pehmeä ja se tuoksuu hyvälle. Siinä on jotakin sellaista mitä pitää suojella. Se on teidän rakkautenne. Sormukset, jotka kuvaavat avioliittoa muodostavat tälle rakkaudelle suojan. Rakkaus muodostaa avioliitolle tärkeimmän sisällön.

Sormukset on pujotettu ruusun varteen. Niin kuin rakkaudesta kertova ruusu kulkee nyt läpi sormusten niin rakkaus kulkekoon läpi koko teidän elämänne. Se olkoon avioliittonne sisus. Tässä on vain yksi ruusu, samoin rakkaus on yksi.

Te N.N. ja N.N. ette ole tässä tilanteessa ensimmäistä kertaa. Jotakin on aiemmin ihmissuhteissanne särkynyt ja siitä on jäänyt sisimpäänne jälkiä, jotka te itse tiedätte. Mutta Jumala antaa ihmisille uuden alkamisen mahdollisuuden. Silti tänään lupaus, jonka te annatte, ei ole yhtään helpompi. Te lupaatte voittaa kaikki esteet, jotka elämäntaipaleellanne teitä voi kohdata.

Nyt kun te olette elämässä kokeneempia, te toivottavasti olette myös realistisempia odotuksissanne ja rehellisempiä itsellenne ja toisellenne. Jumalalta apua rukoillen ja yhdessä etsien avioliittonne varmasti myös kestää koettelemukset niin, että rakkaus ja hyvyys ja toisen kunnioittaminen säilyy.

Kastetta varten ei ole sormusta eikä ruusua. Liiton merkkinä on kastevesi. Voisi toki sanoa, että Jeesuksen viisi haavaa ovat kasteeseen kuuluvat viisi ruusua, mutta kastemaljan äärellä sytytämme kynttilän. Kasteen liiton sisin on valoa: iankaikkisen elämän valoa, se on totuuden valoa, sitä valoa, joka tulee Jumalasta. Siihen valoon kasteessa meidät otetaan. Me emme kuulu enää pimeydelle. Kun ihminen elää Jumalan yhteydessä, valon määrä kasvaa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s