Sinetti – sigillum tai signum

”Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten, pane sinetiksi ranteesi nauhaan.” Näin tuossa toimituksen alussa luetussa Laulujen laulussa sanottiin.

Sinetistä tulee mieleen sulkakynällä kirjoitetut keskiaikaiset kirjeet. Vanhaan aikaan kirjesalaisuus suojattiin sinetillä. Kuumaa vahaa oli valutettu taitetun kirjeen päälle ja vahaan painettiin sinettileimasimella lähettäjän tunnusmerkki (signum). Tämän jälkeen kirjeen pystyi avaamaan vain murtamalla sinetin. Sinettikuvion avulla varmistettiin se, että oikea henkilö oli sinetin alkuaan sulkenut, siinä oli hänen sinettinsä, hänen merkkinsä.

Sinetillä lukittiin kirje, mutta se ei ollut ainoa asia, mihin sinettiä käytettiin. Kirje tai asiakirja saatettiin myös vahvistaa sinetillä. Sinetti todisti asiakirjan aitouden. Sinetöiminen on vanha käytäntö ja siitä on lähes kokonaan luovuttu. Sen on tullut korvaamaan leima ja signeerauksen kirjoittaminen eli allekirjoitus.

Vaikka sinettejä ei enää juuri käytetä, niin kielikuvana sinetti ja sinetöiminen vielä kuuluvat tavalliseen puheeseen. Siksi voidaan hyvin sanoa, että tänään, X ja Y, sinetöidään teidän liittonne. Teidän liittonne vahvistetaan Jumalan edessä, ihmisten edessä ja siksi myös lain edessä. Voimme nähdä sielumme silmin vihkitodistuksen, johon painetaan tuomarin sinetti ja lisäksi ja kirkon sinetti. Nuo sinetit takaavat ja todistavat sen, että liittonne on vahvistettu sekä taivaassa että maan päällä.

Mutta Laulujen laulun sinetti, joka oli laitettu sydäntä vasten tai ranteen nauhaan, siinä sinetti on mielestäni toisenlaisessa käytössä. Se tuo mieleen sinetin, joka lukitsee tai suojaa vierailta katseilta jonkin salaisuuden.

Sana sinetti tarkoittaa merkkiä, kuviota, vaakunaa. Kullakin ihmisellä on oma merkkinsä ja sinettinsä. Paina minut sinetiksi sydäntäsi vasten. Tuo sinetti sydäntä vasten merkitsee sitä, että rakkaimman ihmisen tunnusmerkki kulkee mukanasi kaikkialle sinne minne sinäkin kuljet. Rakkaimman ihmisen tunnusmerkki on painettu sydämen vahaan. Sen jälkeen sydän sykkii vain tälle toiselle.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Sinetti – sigillum tai signum

 1. Sydämeni sinetiksi
  tänään saan mä sinut.
  Sinetiksi sydämesi
  valinnut oot sä minut.
  Rakkauden laulumme
  kaikua ei voisi,
  jos ei sydämissämme
  sinettejä oisi.
  Sinä-minä-sinetit
  turvaa antaa voivat,
  vastamäen tullessa
  ne taakan kammitsoivat.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s